Samen spanning reguleren

Bewust kiezen voor vertragen en ontspannen, precies daar waar je neigt te versnellen. Oftewel, stilstaan en overzicht creëren juist op het moment dat de druk om te presteren en te veranderen groeit. Het moment voor zijn waarop ‘oude patronen’, ‘oude strategieën en valkuilen je overvallen. En je neigt naar: haasten, meer doen en sneller werken. Dat zie ik tegenwoordig als de grootste uitdaging en 1e stap in de ontwikkeling van teams.

Herken je het volgende dilemma binnen jouw team? Of zullen we het maar een uitdaging of avontuur noemen. Je wilt (moet?) volop meegaan met de eisen van deze tijd: flexibel inspelen op verwachtingen, eisen en veranderingen (“Agile werken”), meer doen in minder tijd en je talent vol benutten.
Echter, de druk en spanning die dit geeft leidt je in tegengestelde richting: ‘samen focus aanbrengt maakt plaats voor ‘je eigen werk afkrijgen’, je helicopterview veranderen in ‘oogkleppen’ en je focus slaat om in ‘chaos’. Een klant noemde het wel ‘we rennen rond als een kip zonder kop’.

Andersom is gelukkig ook al lang bewezen: des te meer ontspanning, des te gemakkelijker je verbindt, focus aanbrengt, overzicht houdt en je talenten vol tot uitdrukking kunt brengen. Dus, willen we met de tijd mee, dan is het vermogen te kunnen ontspannen op ieder moment een belangrijke sleutel.
En wat is ervoor nodig om samen (bewust) te ontspannen in de hectiek van alledag?

Maak het thema belangrijk en zet het structureel op de agenda van je overleg. Lijkt logisch, maar wanneer heeft het bij jullie op de agenda gestaan (ik ben het namelijk nog zelden tegengekomen!)?
Voer een dialoog, stel elkaar de volgende vragen en maak samen het verschil:

  • Hoe signaleren we bij elkaar ontspanning, rust en focus?
  • Hoe signaleren we bij elkaar toenemende spanning en stress?
  • Hoe reguleren we dat ieder voor zich en hoe helpen we elkaar hierbij?
  • Hoe brengen we zo het beste bij elkaar naar boven?

Wat ondersteunt hierbij, je kunt denken aan:

  • Stel korte stiltes in tijdens het overleg (gewoon de timer instellen);
  • Las ‘luister’momenten (ieder 2 minuten aan het woord, de ander luistert);
  • Korte praktische 3 minuten meditaties.
  • Een duidelijk begin, midden en einde van het overleg / ieder agendapunt;

Het vraagt natuurlijk lef om het anders te doen, maar je zult verbaasd staan wat het kan opleveren. 

  •  

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *