De kwaliteiten van de co-creërende hedendaagse adviseur

De zeven kwaliteiten van de hedendaagse adviseur

Wat denk je, zou er over een advies wat je hebt uitgebracht wel eens achter je rug gezegd zijn: “Hoe heeft hij het kunnen bedenken!?” Geloof het maar gerust en waarschijnlijk niet één keer. Al ben je een expert op je vak, het aloude E = K x A is actueler dan ooit. In de situatie waarin organisaties steeds meer regelruimte, eigen regie en verantwoordelijkheid toekennen aan uitvoerende teams, verandert de rol van de interne adviseur. Natuurlijk weet je al langer dat je niet van achter je bureau kunt adviseren, maar in verbinding dient te zijn met degenen aan wie en voor wie je adviseert. Dit vraagt dat je over veel  meer kwaliteiten dient te beschikken dan alleen een expert te zijn op de inhoud.

De zeven kwaliteiten van de hedendaags adviseur zijn richtingaanwijzers voor die adviseurs die de betekenis snappen van de uitspraak “Don’t advice anything about me, without me”. Ze zijn erop gericht om volop de kennis en ervaring van gebruikers, klanten en/of andere stakeholders te integreren in het advies.

‘Vanachter je bureau’ adviseren is sneller en eenvoudiger. Je gesprekspartners zijn lekker beperkt, alle kikkers blijven (schijnbaar) in de kruiwagen, je opdrachtgever trakteert je met een bescheiden applausje, grote stappen snel thuis… hup naar je volgende klus.

Maar als je over de gedrevenheid en passie beschikt om werkelijk het verschil te willen maken, met duurzame oplossingen die omarmd zijn en waar alle betrokkenen zich mede- eigenaar van voelen…..

Kijk dan eens naar:

De 7 kwaliteiten van de hedendaagse (interne) adviseur

Samenwerken

 • Geeft een centrale plek aan samenwerken in het uitoefenen van zijn functie door anderen te betrekken in een afwisseling van ruimte geven en nemen.
 • Kan afwisselend op de voor- of achtergrond zijn, afhankelijk van onderwerp of situatie, om zo voeding te geven aan een gezamenlijk gedragen resultaat.

 

Doordacht balanceren

 • Balanceert doordacht tussen het inbrengen van eigen expertise en het luisteren en naar boven halen van ‘gebruikers- en klantenkennis’.
 • Kan autonoom acteren en een eigen, onafhankelijk geluid laten horen zonder zijn ‘gelijk’ door te duwen.

 

Bronnen aanboren

 • Traceert, initieert en gebruikt (bestaande) netwerken (eventueel ook buiten de organisatie) om aanwezige kennis en ervaring te betrekken die kunnen bijdragen aan het resultaat.

 

Verbinden

 • Creëert door zijn werkwijze gezamenlijkheid, betrokkenheid en mede-eigenaarschap bij gebruikers, klanten, beslissers en sleutelfiguren

 

Co-creëren

 • Is in staat om een set van methodieken in te zetten die tot gevolg hebben dat betrokkenen invloed hebben en mede-eigenaarschap ervaren op het plan, advies en/of resultaat.

 

Present zijn

 • Is alert en present in het contact met opdrachtgever, klant(en) en/of gebruiker(s) teneinde te direct te reageren op het onevenwichtigheden in inbreng, mede-eigenaarschap en betrokkenheid van gesprekspartners.

 

Faciliteren

 • Is vaardig in het faciliteren en begeleiden van groepsprocessen, in gesprekken met opdrachtgever, klanten en gebruikers, waarbij ieders stem, kennis en ervaring een plek krijgt.

 

 

 

2 Comments on “De kwaliteiten van de co-creërende hedendaagse adviseur

 1. Helemaal mee eens, actueler dan ooit!!
  Klein vraagje: volgens mij staan er een paar worden te veel bij “Present zijn”. Klopt dat? Ik neem aan dat je direct zou moeten reageren op onevenwichtigheden.

  Met dank!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *